Niezależne, samorządne i wolne miejsce wirtualnych spotkań Administratorów Bezpieczeństwa Informacji i przyszłych IOD
Czym zatem jest wystawienie opinii o dziecku do PPP, opis sytuacji rodziny do OPS-u, informacja dla ubezpieczyciela z listą dzieci, a np. Informacja do banku o osobach ubiegających się o pożyczkę, przekazywanie danych w związku z badaniami okresowymi, przekazywanie składek do Zusu? Kiedy wskazujemy odbiorców ? Pdostawy prawne, hmmm do niektorych pewnie sama nie znam. Pi prostu zawsze tak robiliśmy. Zalecamy diagnozę dziecka przez PPP rodzic wyraża zgodę składając podpis i jest ona przekazywana do PPP. Koordynatorzy rodzinnej pieczy wystąpują o opinie o rodzinie prosząc o udostępnienie informacji. Dane dzieci przekazujemy do PZU za zgoda rodzica w celu dobrowolnego ubezpiecznia. Badania ìokresowe niezbędne do dopuszczenia do pracy reguluje kodeks pracy. Jednak nie zawsze wskaże podstawę prawną., a to będzie różnicowac czy to jest udostępnienie- upoważnionym podmiotom- czy przekazanie?
Ostatnio edytowany przez ABIGEIL (25.10.2016 17:15:35)
Fajnie by było trzymać się jakiegoś wątku. W tej chwili ja przynajmniej nie wiem jak odpowiedzieć na takie pytanie wyrwane z kontekstu, może ktoś z zarejestrowanych użytkowników?
Znalazłem krótki opis czym jest udostępnienie, powierzenie i przekazanie. Może rozbiwszy posta na poszczególne sytuacje uda się zinterpretować każdy po kolei. Jeśli chodzi o podstawy prawne-na tę chwilę nie jestem w stanie ich wskazać. Zbyt Cienkim Bolkiem jestem
http://krpn.pl/udostepnienie-a-powierze … osobowych/
http://blog-daneosobowe.pl/udostepniani … -praktyki/
Fajny cytat z tego arykułu : " Powierzając zaś przetwarzanie danych osobowych, administrator udostępnia określone dane innemu podmiotowi, który rozpoczyna proces ich przetwarzania, ale na zlecenie administratora.
Czyli krótko mówiąc ktoś powierzył Internetowi bzdurę, którą ja Wam udostępniłem. Jednocześnie ja Wam powierzyłem to co ktoś udostępnił?
W każdym razie nie wnosi to niczego konstruktywnego do sprawy