Forum Inspektorów Ochrony Danych

Niezależne, samorządne i wolne miejsce wirtualnych spotkań Administratorów Bezpieczeństwa Informacji i przyszłych IOD

• Index
  •  » ABI
  •  » Przekazywanie, powierzenie, a udosteonienie

#1 23.10.2016 10:05:59

ABIGEIL

Nowy użytkownik

Punktów :   

Przekazywanie, powierzenie, a udosteonienie

Czym zatem jest wystawienie opinii o dziecku do PPP, opis sytuacji rodziny do OPS-u, informacja dla ubezpieczyciela z listą dzieci, a np. Informacja do banku o osobach ubiegających się o pożyczkę, przekazywanie danych w związku z badaniami okresowymi, przekazywanie składek do Zusu? Kiedy wskazujemy odbiorców ? Pdostawy prawne, hmmm do niektorych pewnie sama nie znam. Pi prostu zawsze tak robiliśmy.  Zalecamy diagnozę dziecka przez PPP rodzic wyraża zgodę składając podpis i jest ona przekazywana do PPP. Koordynatorzy rodzinnej pieczy wystąpują o opinie o rodzinie prosząc o udostępnienie informacji. Dane dzieci przekazujemy  do PZU  za zgoda rodzica w celu dobrowolnego ubezpiecznia.  Badania  ìokresowe niezbędne do dopuszczenia do pracy reguluje kodeks pracy. Jednak nie zawsze wskaże podstawę prawną.,  a to będzie różnicowac czy to jest udostępnienie- upoważnionym podmiotom- czy przekazanie?

Ostatnio edytowany przez ABIGEIL (25.10.2016 17:15:35)

#2 24.10.2016 12:56:21

peterix

Administrator

91768
Punktów :   

Re: Przekazywanie, powierzenie, a udosteonienie

Fajnie by było trzymać się jakiegoś wątku.  W tej chwili ja przynajmniej nie wiem jak odpowiedzieć na takie pytanie wyrwane z kontekstu, może ktoś z zarejestrowanych użytkowników?

#3 02.11.2016 19:46:38

strusiol

Nowy użytkownik

Punktów :   

Znalazłem krótki opis czym jest udostępnienie, powierzenie i przekazanie. Może rozbiwszy posta na poszczególne sytuacje uda się zinterpretować każdy po kolei. Jeśli chodzi o podstawy prawne-na tę chwilę nie jestem w stanie ich wskazać. Zbyt Cienkim Bolkiem jestem

http://krpn.pl/udostepnienie-a-powierze … osobowych/
http://blog-daneosobowe.pl/udostepniani … -praktyki/

#4 03.11.2016 08:22:57

peterix

Administrator

91768
Punktów :   

Fajny cytat z tego arykułu : " Powierzając zaś przetwarzanie danych osobowych, administrator udostępnia określone dane innemu podmiotowi, który rozpoczyna proces ich przetwarzania, ale na zlecenie administratora.

#5 07.11.2016 17:59:05

strusiol

Nowy użytkownik

Punktów :   

Czyli krótko mówiąc ktoś powierzył Internetowi bzdurę, którą ja Wam udostępniłem. Jednocześnie ja Wam powierzyłem to co ktoś udostępnił?
W każdym razie nie wnosi to niczego konstruktywnego do sprawy

#6 08.11.2016 13:15:14

peterix

Administrator

91768
Punktów :   

Nie nie  fajny tekst tylko taki kwiatek mi się rzucił w oczy

• Index
  •  » ABI
  •  » Przekazywanie, powierzenie, a udosteonienie

Stopka forum